Eerste Hulp bij Thuiswerken

Hoe blijf je productief en goed georganiseerd?

Herkenbaar?
Je hebt veel te doen maar je bent snel afgeleid, je gaat lanterfanten en de dingen uitstellen. Het lukt je maar niet om in actie te komen.

Tijd dus om even stil te staan bij hoe je productief kan worden!
Ja, je leest het goed … we kunnen ‘productief’ worden. Klinkt goed toch?

Als chaoot heb ik geleerd om me te organiseren. Ondertussen denk ik niet meer na over de methodes. Maar ik merk dat ik dit de laatste maanden wel even opnieuw moet opnemen. Dat ik weer heel even moet stilstaan bij de belangrijke zaken. Procrastinatie lonkt om de hoek … Heb ook jij het gevoel dat je de greep verliest op je dagen?

Ik deel heel graag mijn top 3.

Tip 1: Maak een to-do lijstje

Schrijf alles, maar dan ook alles op wat je die dag of week wilt doen. Wees zo specifiek mogelijk. Kleine, nauwkeurig omschreven to-do’s werken het beste.
In plaats van ‘bank bellen’ noteer je ‘bank bellen verlenging brandverzekering’.

Voor ik dit deed, begreep ik vaak niet eens wat ik had genoteerd. Ook herkenbaar?
Ik gooi er nog een kleine tip bij. Vier je afgewerkte to-do’s! Bijvoorbeeld door een dikke streep door je taak te trekken of je post-it te verfrommelen en dumpinggewijs in de vuilbak te gooien. Maar dat kan ook best door een lekker kopje koffie of thee te drinken of een blokje om te wandelen. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je het maar viert!

Tip 2: Schakel al je meldingen uit

Wat een rust heb ik gekregen toen ik dit deed. Ik snap eerlijk niet waarom ik dit niet vroeger heb gedaan.

Telkens wanneer je wordt gestoord in je productieve moment, verlies je tijd en focus. Weet jij hoeveel tijd je verliest door 1 storend moment?

Statistieken leren ons dat je 8 minuten nodig hebt om weer in je concentratie te komen. 8 minuten maal ? … hoeveel keer word je opgebeld, hoeveel keer krijg je een e-mail melding?
Reken maar eens uit. Even schrikken zeker? Wedden dat je nu je meldingen aan het uitschakelen bent? Supergoed van je!

Tip 3: Beperk het checken van je inbox

Wees geen slaaf van je inbox. Door je meldingen uit te schakelen ben je al een stap verder in het productief worden.
Wanneer je dit het beste kan doen, laat ik aan jou over. Jij weet als geen ander wanneer belangrijke mails het beste beantwoord worden. Of wanneer je klanten achter de pc zitten.
Voor mijn activiteit hoef ik mijn e-mails niet te checken als eerste taak. Ah neen, ik start mijn dag met mijn to-do lijst.

Ik plan deze taak voor de middag in, en een 2de maal op het einde van de dag. Een valkuil voor wie zijn inbox checkt als eerste to-do van de dag: je neemt een reactieve houding aan. Dit staat jouw productiviteit in de weg. Laat dus je inbox niet bepalen hoe je dag eruitziet. Neem de leiding over je tijd.

Reminder: JIJ bent baas over je tijd!

Ben je baas over deze 3 tips en wil je nog productiever worden? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de Spot On-checklist!